eduroam:Instrukcja instalacji eduroam dla etatowych pracowników UMK w systemie MacOS X 10.7 i nowszych

Z Uczelniane Centrum Informatyczne

Pliki do pobrania

Cert-ico.png Pobierz indywidualny profil zawierający certyfikat osobisty

  Eduroam logo2.png

Pobranie i instalacja profilu

Nowe systemy MacOS X można bardzo łatwo konfigurować przy pomocy predefiniowanych profili. Profile są przygotowywane indywidualnie i zawierają w sobie indywidualny certyfikat użytkownika. Certyfikaty wydawane są wyłacznie etatowym pracownikom UMK, inne osoby powinny skorzystać z instrukcji przewidzianych dla grupy użytkoników, do której należą.

  1. Po kliknięciu linku w górnej części ekranu jesteśmy przekierowywani na ekran pobierania profilu. Ponieważ profile sa indywidualne, to przejście do tego ekranu wymaga zalogowania w Centralnym Punkcie Logowania - podobnie jak przy innych aplikacjach UMK, wywołanie logowania następuje automatycznie.
  2. Profil użytkownika jest zabezpieczony hasłem, które zostanie wysłane mailem po kliknieciu przycisku Wyślij hasło. Mail należy odczytać i zapisać hasło przed podjeciem dalszych kroków instalacji.
  3. Profil można pobrać bezpośrednio ze strony lub wysłac mailem. Po zachowaniu profilu na komputerze, klikamy drukrotnie jego ikonę, uruchamiając w ten sposób narzędzie konfiguracji.
    Lion01.pngLion02.png
    Klikamy Dalej w obu oknach.
  4. Wprowadzamy hasło przesłane mailem i klikamy Instaluj
    Lion03.png
    Uwaga: Jeżeli pomylimy się we wprowadzeniu hasła, to system wykona instalację nie powiadamiając nas o błędzie, ale połaczenie do eduroam nie będzie działało. Jeżeli wystąpi problem z połączeniem, to cały proces instalacji można powtórzyć.
  5. Potwierdzamy zgodę na instalację:
    Lion04.png
  6. System potwierdza zakończenie instalacji, połączenie z eduroam powinno się odbywać automatycznie.
    Lion05.png

Aktualizacja certyfikatu osobistego

W przypadku konieczności odnowienia certyfikatu, należy ponownie pobrać profil i zainstalować go identycznie, jak za pierwszym razem; nie ma potrzeby usuwania poprzedniego profilu.